۰
به بهانه سالروز کودتای سیاه و ننگین 28 مرداد:

فاصله گرفتن از مردم و روحانیت سند باخت مصدق در میدان سیاست بود/ ۲۸ مرداد عبرتی بزرگ در تاریخ ایران

دکتر مصدق با سیاست اشتباه با فاصله گرفتن از مردم و روحانیت سند باخت خود را در میدان سیاست امضاء کرد.
12
12
به گزارش چهاربهاران، روز 28 مرداد یادآور کودتای ننگین و سیاهی است که شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد، کودتای 28 مرداد کودتایی است که با طرح و حمایت مالی و اجرائی سازمان مخفی اطلاعات بریتانیا و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا و با همراهی ارتش شاهنشاهی ایران، بر ضدّ دولت محمد مصدق در مرداد 1332 به انجام رسید.
کودتای 28 مرداد، نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران است. کودتا، سبب سقوط حکومت ملی ایران و استمرار رژیم استبداد سلطنتی شد. این کودتا با دخالت دو دولت خارجی امریکا و انگلستان صورت گرفت.
 28 مرداد ماه سال 1328 یادآور یکی از بحث برانگیز ترین و حوادث تلخ در تاریخ معاصر کشور بود، این حادثه دوازده سال پس از حکومت محمد رضا شاه پهلوی صورت گرفت و موجب اولین حضور امریکایها در صحنه سیاسی کشور شود.
بریتانیا پس از یک دوره طولانی سیاستهای استعماری خود در کشورهای جهان سوم به خصوص ایران مورد نفرت بسیاری از مردم قرار داشت.دکتر محمد مصدق با همکاری مراجع تقلید و بزرگانی همچون کاشانی توانست قدرت را در دست بگیرد و دست استعمار انگلیس را از صنعت نفت ایران کوتاه کند.
با روی کارآمدن دکتر مصدق، انگلیس با از دست دادن منافع سرشار نفتی در صدد مقابله با جریان ملی شدن صنعت نفت نمود و کودتا یکی از طرح های پیش روی وزارت خارجه انگلیس قرار گرفت،از آن رو با قدرت گرفتن آیزنهاور در امریکا راه برای همکاری این کشور با انگلیس در اجرای کودتا هموار شد.در کنار توطئه های ایجاد شده توسط انگلیس و امریکا فاصله گرفتن جبهه ملی به رهبری مصدق از مرجعیت دینی و کوبیدن بر طبل جدایی دین از سیاست به تضعیف هر چه بیشتر جریان ملی گرایی و استقلال طلبی ملت ایران کمک کرد.
نقطه قابل ملاحظه در کودتای 28 مرداد برای ایران آغاز حضور امریکائیها در صحنه سیاسی ایران و کنار زدن استعمار پیر یعنی انگلیس بود،نيروهاي انگلستان با فعال نمودن شبكه‌هاي جاسوسي خود و نفوذ در تشكيلات نيروهاي ملي و مذهبي و ايجاد تفرقه بين آنها در کنار طراحی کودتا در اتاق عملیاتی مشترک به انگلیسیها در قبرس موجب رقم زدن اولین حضور سیاه یانکی ها در ایران شد.
جریان مردمی حامی جبهه ملی و روحانیت و اتحاد اولیه این دو موجب استحکام و تقویت اراده ملی برای کنار زدن سایه  قدرتهای غربی بر ثروت نفتی ایران شد و تا مادامی که این اتحاد وجود داشت هیچ خللی به جریان استقلال طلبی وارد نشد تا اینکه با برخی اقدامات دولت مصدق در فاصله گرفتن از روحانیت بخصوص آیت الله کاشانی و نادیده گرفته اخطار و پیش بینی ایشان پس از ناکامی کودتاچیان سه روز قبل از کودتای اصلی در 25 مرداد 1332موجب پیروزی عوامل کودتا و بازگشت شاه به ایران وآغازی دوباره برای ادامه دوره حکومت پهلوی شد.
تفاوت دیدگاه مصدق با کاشانی در نوع نگاه به آمریکا و عدم توجه مصدق به هشدارهای آیت الله کاشانی کودتایی را در تاریخ ایران رقم زد که دود آن به چشم ملت ایران رفت.
آنچه که کودتا برای آمریکایی ها به ارمغان آورد نفوذ و رخنه در تمامی ارکان دستگاه حاکم تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی بود اگرچه حافظه تاریخی ملت هیچ گاه فراموش نکرد و در همین راستا چیزی نزدیک به 20 سال بعد در دوران کلینتون از آنچه مداخله در جهت سرنگونی دولت بود اذعان شد و پس از اعتراف آلبرایت وزیر خارجه دولت کلینتون اوباما هم چندین مرتبه به این مداخله اعتراف کرده است.
انتهای پیام/
شنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۲۲
کد مطلب: 424878
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *